Grupacija posrednika organizovala besplatne obuke za agente

Grupacija posrednika pri Privrednoj komori Srbije u narednom periodu organizovaće besplatne obuke za sve članice Grupacije, ali i za agencije koje još nisu pristupile, na temu kontrole i primene Zakona o sprečevanju pranja novca i finansiranja terorizma, a koje su agencije za nekretnine dužne da sprovode.

Prva takva obuka organizovana je u Beogradu, u ponedeljak 27. novembra, u prostorijama PKS, a obuku su držali načelnik i članovi Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kao i predstavnici Tržišne inspekcije.

Na obuci su mogle da se čuju zakonske obaveze agencija i agenata i načini na koji treba da se vrši kontrola klijenata prilikom kupoprodaje i izdavanja nekretnina, kao i praktični primeri kako se kontrola vrši, odnosno procenjuje da li je klijent rizičan ili ne.

Tržišna inspekcija je pored redovnog nadzora i kontrole koju vrši među posrednicima na ovu temu, od 7.11 do 20.12 uvela i preventivno delovanje- službene savetodavne posete inspektora, a u cilju pomoći posrednicima prilikom primene Zakona o sprečavanju pranja para i finansiranja terorizma.

Ovo je bila prva u nizu obuka koje će Grupacija organizovati u regionalnim centrima širom Srbije, a do kraja godine i sve agencije- članice Grupacije, kao i njihovi agenti dobiće posredničke ID kartice.