Kako do povraćaja PDV-a za stan pod hipotekom

Stižu nove olakšice za građane koji u dosadašnjem životu i radu nisu mogli da se snađu i skuće. Država je rešila da da novi impuls stanogradnji najavljujući jeftine kvadrate za određene grupe, ali i da kupcima prve nekretnine pomogne da ovaj životni podvig lakše iznesu kroz ponovno uvođenje subvencija i poreske olakšice. Svakako najveća novina je mogućnost povraćaja PDV-a ukoliko kupite stan koji je pod hipotekom. Halo oglasi nekretnine su spremile za vas pregled novih, usvojenih i najavljenih olakšica, kao i mini podsetnik kakva su vam do sada bila prava ukoliko kupujete prvi stan.

Do sada su kupci prvog stana mogli da računaju na dve vrste poreskih olakšica – na povraćaj PDV-a ukoliko kupuju stan u novogradnji i oslobađanje plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava ukoliko je reč o staroj gradnji. U prvom slučaju, porez je iznosio 10 odsto vrednosti nekretnine, a oslobađanje se odnosnilo na površinu do 40 kvadrata. Ukoliko bi se prijavilo još članova domaćinstva koji nemaju nekretninu upisanu na svoje ime, oni mogu da nose dodatno poresko oslobađanje za još po 15 kvadratnih metara. Sa druge strane,porez na prenos apsolutnih prava za starogradnju je niži i iznosi 2,5 odsto, a kupci prvog stana oslobođeni su ovog troška. Od nedavno, pravila su nešto drugačija, a tek će, čini se, biti lakše doći do nekretnine.

Povraćaj PDV-a kod stanova sa hipotekom

Nedavno su u Skupštini Srbije usvojene izmene Zakona o PDV-u, koje predviđaju da oni koji kupuju prvi stan imaju pravo na povraćaj PDV i u slučaju kada je ta nekretnina pod hipotekom. Odnosno, stanovi u novogradnji na kojima je aktivirana hipoteka, tretiraće se kao da su prvi put u prometu i kupci će imati pravo na povraćaj poreza. Do sada to nije bio slučaj. Prvo, zato što se PDV naplaćivao isključivo za novogradnju, odnosno za stanove koji su prvi put u prometu. U slučaju da postoji hipoteka na nepokretnosti, to znači da su stanovi već bili u prometu i da se oporezuju porezom na prenos apsolutnih prava. Međutim, u ovom slučaju napravljen je izuzetak.  Od 1. januara 2018. godine, od kad počinje primena ovih zakonskih izmena, kupci nekretnine nad kojoj je aktivirana hipoteka, a kojima je to prvi stan – imaće pravo na povraćaj PDV-a.

Pronađi nekretninu

AGENCIJA JE ČLAN

Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Srbije

Stambeni krediti po najpovoljnijim uslovima

Partneri banners

  • Portal Pressek.rs
  • halooglasi
  • 4 zida
  • šamparija ASTON
  • promo
  • PVC MONTAŽA