Uz kredit spremite i malo keša

Uz kredit spremite i malo keša

Ukoliko kupujete stan na kredit, budite spremni i na dodatne troškove. To znači da, pored obaveznog učešća 20 odsto iznosa kredita, u startu morate imatu još keša u džepu. Banke će vam u startu objasniti i dati spisak dodatnih troškova koji prate zaduženje, a mi ćemo vam ukazati i na neke koji vam ne bi pali na pamet. Da počnemo.

Za menicu vam treba 50 dinara, a potrebne su dve. Zatim, za osnovni izveštaj Kreditnog biroa koji prikazuje vaša prethodna zaduženja i redovnost plaćanja računajte 246 dinara, a izdavanje lista nepokretnosti oko 1.200 dinara. Već za overu založne izjave spremite malo više, 10.080 dinara, dok je upis hipoteke 20.000 dinara.

Za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita spremite 480 evra, na ime premije osiguranja i obrade zahteva.  Još dve vrste osiguranja prate stambeni kredit i plaćaju se godišnje – osiguranje nepokretnosti i života. Za osiguranje nepokretnosti pripremite 40 evra godišnje, a za životno 100 evra godišnje, u dinarskoj protivvrednosti.

Ne zaboravite i trošak banke za obradu kredita od 0,5 odsto vrednosti nekretnine, a treba imati u vidu i kursne razlike, jer vam banka kredit indeksiran u evrima isplaćuje u dinarskoj protivvrednosti. Na kursnim razlikama prodajnog i kupovnog kursa možete izgubiti par stotina evra.

Kad je stan vaš - nije kraj plaćanju

Stan postaje vaš kad ste overili kupoprodajni ugovor kod notara što je takođe nekoliko stotina evra, zavisno od ukupne vrednosti nekretnine. Upis  u katastar će takođe koštati, i to oko 5.000 dinara.

Međutim, i kad sve to uradite, ostaje vam da opet plaćate. Stanovi u novogradnji mahom imaju sređeno kupatilo, ali već kuhinju morate sami da kupite. To će vas koštati najmanje 500 evra pa na dalje. U starim stanovima, prodavac će vam kuhinju verovatno ostaviti. Slede slatke muke zvane biranje nameštaja. Od vašeg ukusa zavisi koliko ćete novca potrošiti na ovu stavku. Kad podvučete crtu, ukupna cifra od dana kad odlučite da kupite stan, do dana kad ćete se useliti u svoj udoban kutak, može da poraste nekoliko hiljada evra. Ipak, kad jednom imate krov nad glavom, bar ovaj deo oko sređivanja možete i da razvučete  i tako sebi finansijski olakšate.

Pronađi nekretninu

AGENCIJA JE ČLAN

Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Srbije

Stambeni krediti po najpovoljnijim uslovima

Partneri banners

  • šamparija ASTON
  • PVC MONTAŽA
  • stovarište GRANIT
  • OGLASIHALO
  • Portal Pressek.rs
  • halooglasi